Om Eindhoven veiliger te maken, leggen we de voorrang bij overtredingen met de grootste gevolgen voor mensen. Denk aan het tegengaan van bedreigingen, mishandelingen, zedenmisdrijven, huiselijk geweld, diefstal, inbraken en vandalisme. Daarbij is er aandacht voor de brede woon- en leefomgeving: school, straat, werk en thuis.

GroenLinks gelooft dat het voorkomen van criminaliteit de beste misdaadbestrijding is. We nemen extra maatregelen voor een goed netwerk van onderwijs, zorg, jongerenwerkers en wijkagenten. Er komt betere hulp voor mensen die uit een gevangenis komen, zodat terugval in de criminaliteit voorkomen wordt. We investeren extra in gebieden met veel sociale problemen, zoals de Kruisstraat.

Samen met de politie, belastingdienst en het OM pakt de gemeente de georganiseerde misdaad aan die zich bezighoudt met drugscriminaliteit, mensenhandel en gedwongen prostitutie. We vergroten de (financiële) kennis en daadkracht om de georganiseerde criminaliteit in het hart te raken: het oppakken van topcriminelen en het afpakken van crimineel geld.

GroenLinks wil softdrugs en drugs zoals xtc en paddo’s legaliseren. Hiermee zorgen we dat de georganiseerde misdaad er geen geld meer aan kan verdienen. Ook voorkomen we zo onveilige situaties zoals brandgevaarlijke wietplantages of schade aan het milieu door het dumpen van afval. Bovendien zorgen we voor betere voorlichting over drugs, net als over roken en alcohol.