We bouwen niet alleen veel, maar ook betaalbaar. Veel inwoners verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig om de veel te hoge huur- of koopprijzen in de vrije sector te kunnen betalen. GroenLinks wil daarom een gemeentelijke woningcoöperatie die zorgt voor meer betaalbare woningen voor deze groep Eindhovenaren. Daarnaast stellen we, zodra dit wettelijk mogelijk is, een maximale huurstijging in voor nieuwe huurwoningen in de vrije sector. Daarmee voorkomen we plofhuurprijzen.

Huizen zijn om in te wonen, niet om geld aan te verdienen. Beleggers en speculanten handelen in woningen en zorgen daarmee ervoor dat er minder betaalbare woningen beschikbaar zijn voor Eindhovenaren. Voor nieuwe én bestaande koopwoningen voeren we een zelfbewoningsplicht in. Dit betekent dat een koper in de eerste jaren na het kopen van een woning hier zelf in moet wonen, afgezien van bepaalde uitzonderingen.

Het uitbuiten van huurders door huisjesmelkers pakken we aan. Voor het verhuren van een woning of kamer is een verhuurdersvergunning verplicht. Wie huurders uitbuit, niet zorgt voor fatsoenlijke woonomstandigheden of discrimineert bij het toelaten van huurders, verliest de vergunning. Door GroenLinks heeft Eindhoven een huurteam gekregen dat studenten helpt om op te komen voor hun woonrechten, bijvoorbeeld als ze te veel betalen. Dit succes zetten we voort, waarbij de gemeente er samen met de onderwijsinstellingen voor zorgt dat het huurteam bekend is onder studenten. Ook arbeidsmigranten worden te vaak uitgebuit. De gemeente treedt ook hier tegenop.

Met alle bovengenoemde punten zorgen we voor betere doorstroming: wanneer een ouder persoon een betaalbare toegankelijkere woning kan vinden, komt er ook weer ruimte vrij voor een gezin!