Zorgen over overlast voor omwonenden

In het manifest presenteert GroenLinks tien punten voor een betere leefbaarheid van omwonenden. Dat is nodig, omdat de activiteiten van de zware industrie momenteel voor veel overlast zorgen. De afgelopen tijd zijn omwonenden opgeschrikt door vier branden in één jaar tijd. Daarnaast sluipt ook de dagelijkse overlast ‘t Ven binnen: stank, lawaai en natuurlijk vieze stof op kozijnen en tuinmeubelen. Niet alleen van de zware industrie zelf, ook door de vele vervoersbewegingen van en naar De Hurk.

Geen zware industrie in woonwijken

De zware industrie wordt gevormd door vijf bedrijven: de asfaltcentrale, de metaalrecycler, de veevoederfabriek, de plastic recycler en de betonmortelfabriek. Deze ‘Big Five’ vormen ongeveer 1% van de arbeidsplaatsen op De Hurk. Toch zorgen deze vijf bedrijven voor ongeveer 95% van de overlast.

GroenLinks maakt zich al jaren zorgen over de gevolgen van de zware industrie op De Hurk voor omwonenden. In 2010 maakte GroenLinks zich hier al sterk voor. In 2017 stemde GroenLinks (samen met BBL en LPF) als één van de weinige partijen tegen het in stand houden van de zware industrie in Eindhoven. In november vorig jaar bezocht GroenLinks de wijk ’t Ven en hield de partij een enquête. Daaruit blijkt dat dat 82% van de respondenten zich zorgen maakt over de invloed van de zware industrie op de leefomgeving.

Staafdiagram dat stemming in de gemeenteraad over De Hurk weergeeft. In 2017 en 2021 stemde GroenLinks tegen meer ruimte voor zware bedrijvigheid op De Hurk.

“ GroenLinks wil een fundamentele discussie over de toekomst van deze bedrijven. Pappen en nathouden is onvoldoende. De enige oplossing die echt werkt, is een vertrek van de zware industrie op De Hurk. ”

Jeannette Vos Raadslid en kandidaat #4

Tien punten voor groene en gezonde leefomgeving

GroenLinks wil met haar manifest op meerdere punten de leefbaarheid van omwonenden verbeteren. Ten eerste moeten omwonenden serieuzer worden genomen. Zo moet er een vast aanspreekpunt komen binnen de gemeente voor signalen uit de buurt. Ook wil GroenLinks de balans tussen zware industrie en omwonenden herstellen. GroenLinks pleit in het manifest voor strenge, onaangekondigde controles bij de grote vervuilers.

Tot slot wil GroenLinks dat er samen met de omwonenden een toekomstplan voor De Hurk wordt gemaakt, zonder de zware industrie. Tot die tijd moet de gemeente een stop instellen op alle nieuwe ontwikkelingen, zoals uitbreidingen, van de zware industrie op De Hurk totdat het toekomstplan gereed is. In het toekomstplan moet daarna landen wat er wel en niet nog mogelijk is.

In de verdere toekomst wil GroenLinks dat de woonwijk ‘t Ven wordt uitgebreid tot aan het kanaal, zodra de overlastgevende bedrijven zijn vertrokken. Daardoor komt er ruimte voor nieuwe woningen. Ook wil GroenLinks een bomenrijk park als buffer tussen de woonwijk en het resterend bedrijventerrein. Ook het bedrijventerrein moet worden vergroend.

Lijsttrekker Thijs: “verandering op De Hurk is politieke keuze”

GroenLinks-lijsttrekker Rik Thijs: “In een wijk moet je kunnen rekenen op een gezonde en fijne leefomgeving. Zonder je zorgen te hoeven maken over vervuiling van je tuin, verkeersoverlast of industriële branden. De realiteit in ‘t Ven is helaas een andere. Bewoners maken zich juist zorgen over al deze zaken, waar geen mens zich zorgen over zou moeten maken. Of er verandering komt op de Hurk en in ’t Ven is geen kwestie van toeval, maar het gevolg van politieke keuzes. GroenLinks is helder in haar keuze: van zware industrie naar een groen en gezond ’t Ven.

Zittend en kandidaat-raadslid (plek 4) Jeannette Vos vult aan: “GroenLinks wil daarom een fundamentele discussie over de toekomst van deze bedrijven. Pappen en nathouden is onvoldoende. De enige oplossing die echt werkt, is een vertrek van de zware industrie op De Hurk. De andere bedrijven, van de groothandel tot de kluswinkel, kunnen gewoon blijven. Zo kan er een gezonde mix ontstaan tussen bedrijven die elkaar onderling versterken.”

GroenLinks neemt op woensdag 2 maart deel aan het Industriedebat dat wordt georganiseerd door de buurtvereniging ’t Ven. De partij zal haar plannen in dit debat verder toelichten.