Ook in Eindhoven lopen de prijzen steeds hoger op. Of het nu de boodschappen zijn, de energierekening of uitgaan met vrienden en familie. Eindhovenaren zien het dagelijks leven steeds duurder worden. Hierdoor groeit de ongelijkheid in onze stad. Daarom hebben we samen met PvdA Eindhoven een aanvalsplan gemaakt!

De afgelopen maanden zijn GroenLinks en PvdA samen de stad ingetrokken en hebben we Eindhovenaren gesproken over de stijgende kosten. Tjeerd Ritmeester, raadslid PvdA: "Wat ons opvalt is de grote ongelijkheid in de wijken. Sommige inwoners zeggen niks te merken. Hebben een duurzaam huis of een goed inkomen, terwijl hun buren de energierekening zien stijgen van 250 naar 850 euro per maand. Dit zorgt voor ongelijkheid, stress, en zelfs gezondheidsproblemen." "En het laat zien dat de bestaanszekerheidscrisis en klimaatcrisis samenhangen," vult Lotte Meerhoff raadslid GroenLinks, aan. "Een van de Eindhovenaren die we spraken vertelde rond te moeten komen van een uitkering en door de stijgende prijzen de stekker maar uit zijn CV te hebben getrokken."

Dit soort verhalen van inwoners zijn voor ons reden om in actie te komen. Want in kille tijden moet je kunnen rekenen op een warme overheid. Gelukkig zien we dat Eindhoven al meer doet voor haar inwoners. We hebben een mooi bestuursakkoord en met de lokale verhoging van de energietoeslag met €530 voor mensen met een laag inkomen en de klusbus die inzet op verduurzaming, loopt Eindhoven voorop. Toch denken wij dat er meer mogelijk is. Daarom doen we drie voorstellen in ons aanvalsplan ‘Niemand in de Kou’.  

De Eindhovense LED-aanpak: drie pilaren voor het aanpakken van energiearmoede en de effecten van de stijgende kosten

Niemand in de Kou

  1. Laagdrempelige hulp: we helpen mensen in armoede en met schulden laagdrempelig en snel. Zo bereiken we meer mensen die het nodig hebben.
  2. Eerlijk Eindhoven: het bedrijfsleven draagt bij aan de maatschappelijke opgave. Iedereen hoort te profiteren van Brainport.
  3. Duurzaam toekomstperspectief: iedereen heeft recht op een duurzaam toekomstperspectief én een duurzaam huis.  


Met dit aanvalsplan presenteren we samen met de PvdA een visie op hoe we onze inwoners extra kunnen helpen nu de stijgende prijzen blijven aanhouden. De komende maanden vertalen we deze plannen door in ons werk in de gemeenteraad. Niemand in de kou dus!