Het zal jullie niet verbazen dat ik (en mijn collega's) heb geworsteld met de beslissing over uitbreiding van ASML. Veel Eindhovenaren zijn trots op wat we hier als regio kunnen, maar maken zich ook zorgen. Kunnen mensen nog een huis vinden? Een huisarts en een school voor hun kinderen? En hoe gezond is de lucht die we inademen?

GroenLinks wil bouwen aan een alternatief voor onze fossiele economie, die vieze lucht en overlast bezorgt. De schonere hightechsector kan dat alternatief bieden. Maar de groei van ASML kan voor ons alleen plaatsvinden, als dat duurzaam, sociaal en eerlijk gebeurt. We moeten plofgroei voorkomen en de balans bewaken.

♻️ Toekomstfonds ‘van fossiele naar nieuwe economie’

Daarom is dit voor ons hét moment om na te denken wat voor economie we willen. We willen dat inwoners en werknemers geen overlast ervaren en vieze lucht inademen van oude fabrieken. Er is niet voor alles plek in onze stad, dus moeten we kiezen. De komst van ASML, betekent voor ons dus ook een eind aan de vervuilende industrie. GroenLinks kiest voor kennis en chips, in plaats van voor asfalt, veevoer en pretvluchten.

"Wij kiezen voor kennis en chips, in plaats van voor asfalt, veevoer en pretvluchten"

Daarom hebben we in een motie opgeroepen om een soort spaarpot op te richten die we straks kunnen gebruiken om de meest vervuilende en overlastgevende industrie te vervangen door schone sectoren. Hiermee transformeren we bestaande bedrijventerreinen, denk bijvoorbeeld aan de Hurk en de Kanaalzone, naar plekken voor duurzame bedrijven, sociale ondernemers, ateliers, voorzieningen en – waar het kan – wonen.

Met het gespaarde geld kunnen we een groot fonds maken dat écht impact heeft. Zo geven we inwoners én werknemers weer een gezonde leefomgeving terug.

⚖️ Geen schaalsprong zonder sociale ruggengraat

De komst van ASML kan alléén als we ook flink investeren in de sociale kant van de stad. Iedereen heeft recht op een fijn thuis in een fijne wijk. Dat betekent niet alleen een prettige woning, maar ook een huisarts, tandarts, een fijne plek op school, de sportclub of toneelvereniging. De gemeente, landelijke overheid en het bedrijfsleven moeten daarvoor aan de bak.

Daarnaast willen we dat het nieuwe bedrijventerrein de sociaalste wordt van Nederland en daar samen met ASML en toeleveranciers een actieplan voor maken. De nieuwe campus moet wat ons betreft een plek worden waar iedereen een fatsoenlijk loon verdient en bijvoorbeeld nieuwkomers de taal leren op de werkvloer.

Samen de balans bewaken

Onder deze voorwaarden stemden we als GroenLinks nu voor de uitbreiding van ASML. Maar we laten het niet los. We blijven kritisch volgen of de schaalsprong duurzaam, sociaal en eerlijk gebeurt. En gaan aan de bak om de deur dicht te doen voor de oude, vervuilende economie. Zodat we samen de balans in de stad bewaken.

 

Dank aan PvdA, Volt en D66 voor het mee indienen van onze voorstellen en aan de wethouder voor de omarming. Ook dank aan de vele mensen die hun ervaringen, zorgen en ideeën hebben gedeeld (en hopelijk blijven delen!) over de impact van de groei op onze stad en inwoners.