“Grotere klimaatzorgen voor de generatie van morgen”. Dat is de titel van een recent rapport van Milieudefensie Jong. Zij lieten onderzoeken hoe Nederlandse jongeren van 16 tot 30 jaar de huidige tijd rondom het klimaat beleven. Veel jongeren ervaren wel eens negatieve gevoelens door de klimaatcrisis. De helft van de jongeren ervaart dit regelmatig.  Driekwart van de jongeren maakt zich zorgen over het klimaat en een op de vijf jongeren ervaart zelfs regelmatig klimaatstress.

Onze fractievoorzitter, Eva de Bruijn, en raadslid, Lotte Meerhoff, stelden daarom de volgende vraag aan de wethouder: “Is het college bereid om Jong040, onze jongerenambassadeurs, gericht om advies te vragen over welke acties Eindhoven kan ondernemen om klimaatstress bij jongeren te verminderen?”

“ We moeten de klimaatcrisis bij de oorzaak aanpakken, maar ook de mentale gezondheid van jongeren lijdt onder klimaatstress. Dat merk ik zelf ook. Daar moet meer aandacht voor komen. Ook dat is klimaatrechtvaardigheid. ”

Lotte Meerhoff Raadslid Klimaat

Eva voegt toe: “Daarbij kan specifiek aandacht zijn voor communicatie vanuit de gemeente, een plek voor klimaatstress in het jongeren- en mentale gezondheidsbeleid, het betrekken van jongeren bij klimaatbeleid en de klimaatmissie en acties vanuit onderwijs en (jongeren)organisaties over duurzaamheid en klimaat.”

De wethouder reageerde positief op de vragen en nodigt Jong040 uit om deel te nemen aan volgende klimaatbijeenkomsten en om mee te denken.

Heb jij ook last van klimaatstress en wil je in actie komen? Meld je aan voor de campagne! Wil je je ervaringen of ideeën delen? Stuur een mail naar Lotte via lotte.meerhoff@eindhoven.nl.