Waar minima gecompenseerd worden voor de stijgende energiekosten vallen sommige groepen nog buiten de boot. Studenten, die niet binnen de standaard regeling vallen, lopen daarmee honderden euro’s mis. Een groep die vaak al moeite heeft met rondkomen of flinke schulden opbouwt, draait nu ook nog eens op voor de explosief stijgende energierekening. Raadslid voor GroenLinks, Lotte Meerhoff (woordvoerder Werk en Inkomen): “Ik maak me zorgen om de groeiende energiearmoede in de stad. Ook van veel studenten horen we dat ze zich blauw betalen aan hun energiekosten. Een student vertelde aan de deur dat hij van 60 euro naar 140 per maand is gegaan.” Het is nog niet duidelijk of het Rijk extra geld uittrekt voor het compenseren van deze groep.

De jongste fractieleden van GroenLinks gaan daarom deze week langs de studentenhuisdeuren om verhalen op te halen en hen te informeren over wat ze wél kunnen doen tegen de steeds verder stijgende energiekosten. Commissielid Sep Wittenbols (woordvoerder Studenten): “We gaan langs met tips om te verduurzamen én om geld te besparen.” Zo kunnen mensen bij de gemeente Eindhoven een energievoucher aanvragen, waarmee ze energiebesparende producten zoals radiatorfolie en LED-lampen kunnen kopen. Wittenbols: “Niet alle studenten weten dit. Met de actie willen we ze bewust maken van de mogelijkheden.”

Fractievoorzitter Eva de Bruijn: “We spraken studenten bij wie het raam niet eens volledig sluit. Het was met tape aan elkaar geplakt. Huisbazen voelen te vaak geen prikkels om te verduurzamen. De student is weer de dupe met de hogere energierekening. Daarom komen we in actie.” De actie leverde positieve reacties op. Daarom gaat GroenLinks woensdag 6 juli weer de straat op.

Lokaal en landelijk blijft GroenLinks zich inzetten voor het aanpakken van energiearmoede. Het is belangrijk dat het Rijk met stappen komt om ook studenten te compenseren voor de stijgende energiekosten. Zo lang het Rijk de financiële problemen van jonge mensen niet serieus neemt, en gemeentes aankijkt, moet er extra geld naar gemeentes komen. Alleen zo kunnen we garanderen dat studenten over het hele land eerlijk gecompenseerd worden en financiële problemen niet verder verergeren.

Sep Wittenbols (commissielid GroenLinks Eindhoven), Lotte Meerhoff (raadslid GroenLinks Eindhoven), Eva de Bruijn (fractievoorzitter GroenLinks Eindhoven)