Fractie
De fractie gaat over het politieke deel in de gemeenteraad. De fractie bestaat uit de raadsleden, commissieleden en een fractiemedewerker die de fractie ondersteund. De raadsleden zijn gekozen tijden de gemeenteraadsverkiezingen. De commissieleden hebben geen stemrecht, maar mogen wel mee debatteren.
Bekijk hier wie er in de fractie zitten.
Bestuur
Het bestuur draagt zorg voor de dagelijkse gang van zaken van de afdeling. Het bestuur is verantwoordelijk voor de financiën, het faciliteert het politieke proces rondom de gemeenteraadsverkiezingen en organiseert Algemene Leden Vergaderingen. Daarnaast onderhoud het bestuur goede contacten met de fractie, de wethouders, de diverse gemeentes binnen de afdeling, de werkgroepen, commissies en natuurlijk de leden. Ook werven van nieuwe leden en enthousiasmeren van vrijwilligers valt onder de verantwoordelijkheid van het bestuur.
Bekijk hier wie er in het bestuur zitten.
Algemene Leden Vergadering (ALV)
Minimaal 2 keer per jaar wordt er een algemene ledenvergadering belegd. Hier worden besluiten genomen, verenigingszaken aan de orde gesteld en leggen bestuur en fractieleden verantwoording af.
Commissies
Binnen de afdeling zijn er de volgende commissies:
Kascontrolecommissie
De kascontrole commissie doet de controle van de financiën van de afdeling. De leden van de kascontrolecommissie worden gekozen op de ALV.
Functioneringscommissie
De functioneringscommissie heeft gesprekken met de fractie en het bestuur over het functioneren. De leden van de functioneringscommissie worden gekozen op de ALV.
Kandidatencommissie
De kandidatencommissie interviewt de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen en komt met een voorstel voor de kandidatenlijst.
Programmacommissie
De programmacommissie maakt het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen. De leden worden in dit proces betrokken zodat het programma echt een programma is van ons allemaal.
Werkgroepen
De werkgroepen ondersteunen de afdeling of het politieke proces. Sommige werkgroepen, zoals de kenniskring en de groene werkgroep, denken mee over inhoudelijke onderwerpen. Deze werkgroepen zijn verbonden aan de fractie en onderzoekt een specifiek thema of probleem. De activiteitencommissie organiseert allerlei activiteiten zoals Stadscafé040, kennismakingsbijeenkomsten en debatten over actuele onderwerpen. Het campagneteam ondersteund de permanente campagne die gevoerd word samen met onze vrijwilligers. Ook is er een werkgroep vrouw en politiek die samen komen om te praten over actuele politieke zaken en onderwerpen die belangrijk gevonden worden.
Rollen
Naast werkgroepen kennen we ook diverse rollen.
Campagneleider
De campagneleider is verantwoordelijk voor de diverse verkiezingscampagnes en de afstemming hierover met de fractievoorzitter en de afdelingsvoorzitter.
Digital media manager
De Digitale Media Manager (DMM-er) is verantwoordelijk voor de online communicatie van een afdeling. De DMM-er stelt de online strategie op, beheert de social media accounts en stuurt mailings en nieuwsbrieven uit.
Webmaster
De webmaster is verantwoordelijk voor de website van GroenLinks Eindhoven, de cloud omgeving en het beheer van de email-server.
Vrijwilligerscoordinator
De vrijwilligerscoördinator onderhoudt het contact met onze vrijwilligers.
Data analist
De data analist analyseert data (bijvoorbeeld verkiezingsuitslagen per stembureaus, demografische data van Eindhoven) ten behoeve van de diverse GroenLinks campagnes.
Stadsdeelcoördinator
De stadsdeelcoördinator is verantwoordelijk voor de communicatie tussen bestuur/fractie en de buurtcoördinatoren. Daarnaast coördineert de stadsdeelcoördinator de afstemming tussen de buurtcoördinatoren.
Buurtcoördinator
De buurtcoördinator is het aanspreekpunt voor leden en sympathisanten in de betreffende buurt. Daarnaast coördineert de buurtcoördinator diverse verkiezingscampagnes en andere activiteiten in de buurt.
Adviseur
De adviseur adviseert de raadsleden op politiek relevante thema’s.
Brainstormer
Met enige regelmaat worden er brainstormsessies over een bepaald thema of specifieke vraag georganiseerd.
Ervaringsdeskundige
Binnen GroenLinks vinden we het belangrijk om de politiek keuzes goed te laten aansluiten bij de maatschappij. Hiervoor is het van essentieel belang om in gesprek te kunnen gaan met mensen die de problemen die we trachten op te lossen zelf ervaren hebben.
Vrijwilliger
GroenLinks is een groeiende beweging waarbij we alleen kunnen doorgroeien met de hulp van enthousiaste en actieve vrijwilligers. De hulp is nodig van campagne-activiteiten tot het ondersteunen bij de organisatie van deze activiteiten. Daarnaast willen we vrijwilligers graag inzetten in hun individuele kwaliteiten en talenten (bv. social media, vormgeving, etc.)